ALOPECIJA 

 

Naziv alopecija označava  gubitak  dlake bez dodatnih podataka o vrsti poremećaja. Alopecije mogu da se podjele na nekoliko načina,a najjednostavnije  ih je najprije podjeliti na:

1.poremećaj stabla dlake i  2.sve ostale oblike gubitka dlake koji primarno zahvataju njen korijen. Ove druge oblike alopecije djelimo na neožiljne i ožiljne alopecije. Kod ožiljnih alopecija gubitak dlake je nepovratan. Difuzne alopecije  po pravilu su neožiljnog karaktera.

 

Lokalizovana neožiljna alopecija

Areatna alopecija (alopecia areata)

Areatna alopecija  relativno je čest oblik neožiljne alopecije. Areatna alopecija je najvjerovatnije autoimunsko oboljene. Kod bolesnika sa areatnom alopecijom češča je pojava drugih autoimunskih bolesti posebno vitiliga i oboljenja štitaste žlijezde.

Bolest obično počinje pojavom jednog ograničenog područja na poglavini s koga naglo otpadne većina dlaka. Koža je na tom mjestu neizmjenjena, bez deskvamacije i znakova zapaljenja, a uočavaju se prazni folikuli dlake. Pored dlake na koži poglavine alopecija može da zahvati bilo koji obrasli dio kože, najčešće obrve, trepavice i bradu.

Ishod areatne alopecije je nepredvidljiv. Poslije prve epizode, posebno ako je alopecijsko područje bilo malo  kosa može spontano da izraste narednih nekoliko mjeseci.

Androgenetska alopecija

Od androgena zavisna i genetski predodređena alopecija pogađa približno polovinu muškaraca i žena.

U androgenetskoj alopeciji zapravo nema gubitka dlake,barem ne do uznapredovanog stadijuma, već je u pitanju progresivno smanjenje folikula dlake u zahvaćenim regionima poglavine.

Kod muškaraca, minijaturizacija folikula započinje u frontalnim regionima (temporalni zalisci) i na verteksu. Kod žena,prorjedjenost kose znatno je difuznija i ograničena na središnji dio poglavine uz očuvan frontalni pojas kose.

Gubitak kose je progresivan, a brzina i vrijeme početka alopecije uglavnom zavise od toka alopecije u porodici.

S_53S_54S_55S_57S_56