Radiotalasna hirurgija je savreradiotalasimena hirurška tehnika za uklanjanje benignih promjena na koži i bioptiranje sumnjivih patoloških promjena radi kasnije PH dijagnostike.
Radiotalasi imaju visoku frekvenciju od 4MHz, koja minimalno traumatizuje tkivo, tako da sa uspjehom mogu zamijeniti skalpel u svim hirurškim granama.

Najčešće indikacije za radiotalase su sve benigne izrasline na koži:
• mladeži – naevusi
• fibromi, granulomi i dermatofibromi
• ateromi, siringomi i ksantelazme
• keratoze i sve vrste bradavica

Najveća prednost radiotalasa je u tome što se svaka promjena uklanja u potpunosti samo jednom intervencijom i što za razliku od klasičnih metoda nema recidiva, niti ožiljaka. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji gdje se anestetik ubrizgava iz šprica sa insulinskom iglom.
U nekim slučajevima kada su veoma male promjene i gde bi davanje anestetika bilo istog intenziteta bola kao sama intervencija opredjeljujemo se za zahvat bez istog. Poslije ovakvog postupka rana je znatno manja, ne krvari, brže zarasta, te je i ožiljak manji. Nema klasičnog previjanja rane. Pacijent uz lokalnu zaštitu rane prepisanom mu antibiotskom mašću, i po potrebi hansaplastom, par dana štiti ranu od spoljašnjeg zagađenja, bez ikakvog narušavanja svakodnevnih aktivnosti

.