• 29 NOV 17
  • 0
  DR PREDRAG ŠTILET: Zaštita i njega dječije kože zimi

  DR PREDRAG ŠTILET: Zaštita i njega dječije kože zimi

  Zimsko vrijeme može biti veoma oštro prema dječijoj koži i zato je veoma važno da tokom hladnih dana obratite posebnu pažnju na njegu kože.

  Djeca sa osjetljivom kožom, naročito djeca koja imaju atopijsku konstituciju (djeca sklona alergiji), često imaju ekcem! Roditelji takve djece znaju da je zima vrijeme kada se bolest pogoršava. Hladan vazduh je jedan od krivaca, ali nije jedini. Grejanje u zatvorenim prostorijama takođe suši kožu, a i nagle promene toplo – hladno doprinose pogoršanju ekcema.

  Prvo,djecu treba pametno utopliti – rukavice su obavezne, a u slučaju veoma hladnog i vjetrovitog vrijemena, treba zaštititi kožu lica i čela kapom.

  Nikada ne dajte djeci da izađu na hladnoću neposredno poslije pranja ruku ili umivanja, a da se dobro ne obrišu i osuše. Vlažna koža na hladnoći brzo propada.

  Djeca sa osjetljivom kožom moraju da imaju pojačanu njegu tokom zimskih mjeseci. Hidrantne kreme su obavezne prije izlaska napolje. Naravno, poslije nanošenja treba ostaviti koži da upije kremu, i to 10 do 15 minuta prije izlaska iz kuće. Čim se dijete vrati u kuću, ruke treba da opere, osuši i odmah namaže hidrantnom kremom. Ako primjetite značajno pogoršanje ekcema, obratite se ljekaru.

  Poslije večernjeg kupanja, a prije spavanja – treba namazati ruke hidrantnom kremom koja će da pripremi kožu za sljedeći hladan, naporan dan za kožu.

  Ako se djetetu pojave ragade, to jest napukla koža, potrebna je intenzivnija njega. Tada, pored hidrantne kreme, na mjesta gdje je koža oštećena, treba nanijeti kremu sa pantenolom, koja ubrzava epitelizaciju (zarastanje).

  Usne treba redovno mazati zaštitnom kremom – obavezno prije svakog izlaska iz kuće, ali i poslije pranja zuba. Ako dijete boravi duže napolju, treba da koristi kreme sa zaštitnim faktorom protiv UV zračenja.

  Obavezno je korišćenje krema sa što većim zaštitnim faktorom protiv ultraljubičastog zračenja! Lice, nos i čelo treba bogato namazati prije svakog izlaska, ali i tokom boravka napolju. Kvalitetne kreme za sunčanje sadrže i potrebne komponente koje čuvaju vlažnost, pa je njega i zaštita kože zaista potpuna.

   
  Ostavite komentar →

Photostream