Ekcemi su preterane imunološke reakcije kože na uobičajene alergene. Najčešći ekcem je atopijski dermatitis.

 

DERMATITIS 

Iritantni kontaktni dermatitis (Dermatitis contacta irritativa)

Ovaj dermatitis se najčešće javlja kod industrijskih radnika, pa se zove i profesionalni. Jaki iritansi izazivaju iritaciju kože već poslije kratkotrajnog kontakta, a slabi tek poslije dugotrajnog, višemjesečnog ili višegodišnjeg kontakta. Obično je lokalizovan na šakama i podlakticama. Najčešće ga izazivaju alkalije,kiseline,soli metala, organski rastvarači, sapuni, deterdženti i biljni alkaloidi.

s_8as_8b

 

 

 

 

 

 

 

Alergijski kontaktni dermatitis (Dermatitis allergica contactu)

Ovaj dermatitis čini do 40% svih profesionalnih  kontaktnih  dermatitisa i oko 30% svih alergijskih profesionalnih dermatitisa. Za njegovo nastajanje važan je prethodni kontakt s odredjenim alergenom, specifičnost odredjene hemijske  supstancije ili njoj srodne supstancije, a reakcija nastaje pri kontaktu s alergenom na bilo kojem dijelu kože.

S_9S_10

 

 

 

 

 

 

 

Atopijski dermatitis (Dermatitis atopica)

Dermatitis atopica je često, hronično zapaljensko oboljenje kože praćeno izrazitim svrabom i naglašenom genetskom komponentom. Načešće počinje u djetinjstvu i često je udruženo s astmom i rinitisom.

Imuni sistem zauzima važno mjesto u patogenezi atopijskog dermatitisa, medjutim u osnovi ovog oboljenje su i drugi poremećaji, posebno  u  metabolizmu  lipida u epidermu.

Atopijski dermatitis razvija se kod 60% oboljelih u dječijem uzrastu,a u manjem postotku u kasnom djetinjstvu i kod odraslih. Kod atopijskog dermatitisa kod odojčadi obrazi, zapešće i šake obično su eritematozni, sa skvamama i tragovima češanja, a centralni dio lica (nos i okolina)  može da bude poštedjen. Kod starije djece koža je suva i ekskorirana na fleksornim površinama laktova i koljena, glutealnim brazdama, račnim zglobovima, dorzumima stopala, a u intenzivnijim formama i na ekstermitetima u cijelosti. Svrab i češanje su kardinalni znaci atopijskog dermatitisa.

 

S_11S_12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perioralni dermaitis (Dermatitis perioralis)

 Dermatitis perioralis (dermatitis rosaceiformis steroidica) je hronična dermatoza lokalizovana najčešće perioralno (oko usta). Najčešće oboljevaju žene između 20. i 50. godine života.

 Etiopatogeneza nije u potpunosti razjašnjena. Kod  većine bolesnika anamnestički se može saznati da su prethodno u dužem periodu koristili kortikosteroidne masti na koži lica koje mogu oštetiti kožu. Moguće je da različiti mehanički i hemijski nadražaji (kozmetička sredstva, oralni kontraceptivi, UV zračenje) ili infektivni agensi, na tako oštećenoj koži dovode do karakteristične upale.

Promjene zbog kojih bolesnici počinju upotrebu kortikosteroidnih preparata najčešće su seboroični dermatitis, rosacea ili akne vulgaris. Zatim na eritematoznoj (crvenoj) osnovi zapažaju se brojne pojedinačne ili grupisane polukuglaste crvene papule prečnika 1-2 milimetara. Uz njih se javljaju sitne papulovezikule i papulopustule i ponekad infiltrisana žarišta nepravilnog oblika. Promjene su najčešće lokalizovane perioralno, uz karakterističnu usku slobodnu ivicu kože oko usana, naročito ispod donje usne. Promjene se šire nazolabijalno, na obraze, spolja prema očnim kapcima, a u težim slučajevima i na čitavo lice i čelo. U kasnijim fazama bolesti izraženi su ljuštenje, atrofija kože i teleangiektazije (tačkasto proširenje kapilara). Poslije prestanka upotrebe kortikosteroida gotovo uvek dolazi do prolaznog pogoršanja postojećih promjena.

  S_7S_6

 

 

 

 

 

 

 

 

Seboroični  dermatitis (Dermatits seborrhoica)

Seboroični dermatitis je subakutno ili hronično zapaljenje kože seboroičnih regija i nije u vezi sa seborejom. Etiopatogeneza seboroičnog dermatitisa još nije razjašnjena.

Oboljenje obuhvata tri oblika ispoljavnaja:

1.Crvenkaste skvame ili eskudatna erupcija na poglavini, spoljnom uhu, licu i obrazima

2.Suve skvame (lisnata kožica) lezije u predjelu grudne kosti  i  interskapularnom području. Takodje se mogu javiti papule i pistule u predjelu folikula na grudnom košu.

3.Intertriginozne lezije u pazuhu, preponama,  ili ispod naočara i ušnih pomagala.

Seboroični dermatitis  može da se pojavi kod djece i odraslih. Kod djece se javlja u prva 3 mjeseca života, mada može da nastane do osamnaestog mjeseca. Seboroični dermatitis kod odraslih ima nepredvidivu dijagnozu. Najčešće se javlja na poglavini sa perifolikularnim  crvenilom  i  skvamama, a stapanjem nastaju  plaže različite veličine s jasnim granicama i pokrivene masnim skvamama.

 S_13