Pilinzi su procedure koje se koriste za površinsko ljuštenje kože. Ovi pilinzi se koriste za popravljanje finih linija i bora, ublažavanje blagih ožiljaka od bubuljica, smanjivanja tamnih mrlja na licu, dajući i vraćajući sjaj vašoj koži. h.p

 

Hemijski piling se može raditi na licu, vratu, šakama i nogama. U zavisnosti od dubine dijele se na površinske, srednje duboke i duboke pilinge.

Ova vrsta pilinga je najefikasnija kod pacijenata kod kojih se zapaža depigmentacija na koži, sitne fleke uslijled sunčanja, kod ogrubele i ostarele kože, ožiljaka od akni, finih sitnih bora i sl.

Za postizanje željenog efekta, ponekad će biti potrebno više tretmana hemijskim pilingom. Broj potrebnih tretmana zavisi najviše od starosti kože i od stepena njenog  oštećenja.

 

VRSTE  HEMIJSKOG  PILINGA  

Najčešće se rade dve vrste pilinga lica:

 

Hemijski pilinzi glikolnom kisjelinom: U zavisnosti od koncentracije ovi pilinzi se mogu raditi sa kisjelinom  jačine  20%,35%,50% i 70%.

Hemijski pilinzi trihlorsirćetnom kiselinom (TCA): Ovo je piling veće jačine. Spada u grupu pilinga srednje dubine, i koristi se za liječenje ožiljaka, finih bora i oštećenja od sunca. Koriste se pilinzi sa 15%, 25% i 35% u zavisnosti od stanja kože.

 

Poslije pilinga koža će biti crvena kao kod opekotina od sunca, ali ipak pacijent će biti sposoban da se vrati normalnim životnim aktivnostima za nekoliko dana. Ne preporučuje se stavljanje šminke 24-48 sati.

U zavisnosti od stanja koje se tretira navedeni pilinzi mogu se kombinovati sa drugim vrstama pilinga ili drugim procedurama, o čemu odlučuje ljekar.