HIPERTROFIČNI OŽILJCI

Hipertrofični ožiljak

Hipertrofični ožiljak

Hipertrofični ožiljak predstavlja prekomjerno odlaganje kolagena na mjestu zarastanja rane. Ožiljak je u početku eritematozan, izdignut i često svrbi. Vremenom se ožiljak stanjuje i dobija bijelu boju. Hipertrofični ožiljak ne prostire se izvan područja izvorne rane.

Keloid je takodje posljedica prekomjernog odlaganja kolagena na mjestu zarastanja rane i, mada liči na hipertrofučni ožiljak, znatno je veći, prostire se daleko izvan područja izvorne povrede i praktično se nikad ne smanjuje spontano. Područje kože sklono razvoju keloidnih ožiljaka su sternum,gornji dio ledja,nadlaktice,deltoidni region, ušne školjke i brada, posebno oko ugla mandibule.

Predisponirajući faktori za nastanak hipertrofičnih ožiljaka i keloida su izvjesni ljekovi, vrsta povrede ( termičke opekotine posebno su skolone zarastanju ovim ožiljcima) i lokalizacija povrede ( mjestima na kojima je koža pod tenzijom, posebno iznad koštanih ispupčenja).

Liječenje hipertrofičnih ožilajka je zahvalnije. Mogu da se primjene potentni topijski steroidi, intralezioni steroidi, hronični pritisak na ožiljak,hirurška revizija ožiljaka i dermoabrazija. Kada su u pitanju keloidi, izgledi  za  uspjeh znatno su manji. Izvjestan učinak može da se postigne hirurškim uklanjanjem ožiljaka, uz lokalno ubrizgavanje interferona-α, triamicinolom-acetonida ili bleomicina.