• 06 DEC 17
  • 0
  Kako cigarete kradu vašu ljepotu?

  Kako cigarete kradu vašu ljepotu?

   
  Postoji mnogo načina pomoću kojih možete prepoznati pušača. Osim prepoznatljivog mirisa cigareta, koža pušača je tanka i opuštena, zubi su žuti, a oko usana se naziru tipične bore.
   
  Starija koža
   
  Pušenje je, odmah nakon izloženosti suncu, vodeći uzrok prijevremenog starenja kože. Jedna će cigareta uzrokovati pojavu velikog broja slobodnih radikala koji oštećuju DNK, kolagen i elastin koji je koži neophodan da bi zadržala mladolikost. Pušenje neće uzrokovati starenje kože samo na području lica, već i na području dekoltea, ruku i vrata.
  Cigarete oslobađaju hemikaliju acetaldehid koja uzrokuje prijevremeno starenje jer oštećuje vezivno tkivo, zbog čega koža počinje poprimati tanak i opušten izgled. Dim cigarete sadrži ugljen-monoksid, koji otežava dotok kiseonika do kože. Nikotin sužava krvne sudove, slabi cirkulaciju, smanjuje dotok kiseonika i hranjivih supstanci, ostavljajući kožu suvom. Pušenje šteti vašim plućima pa će veći deo vitamina C trošiti vaša pluća kako bi popravila štetu, dok će vašoj koži ostati premalo.
   
  Podočnjaci i tamne mrlje ispod očiju
   
  Već smo napomenuli kako pušenje oštećuje kožu i uskraćuje koži vitamin C. Koža pušača je dehidrirana, što znači da je povećan rizik od nastanka podočnjaka i tamnih mrlja ispod očiju.
  Pušači imaju 50% veću šansu da će se probuditi pospani, za razliku od nepušača, i to iz razloga što nikotin ometa kvalitet sna, a takav san može pogoršati podočnjake i tamne mrlje ispod očiju.
   
  Bore
   
  Pokreti usnama koji se neprestalno ponavljaju kod pušača mogu uzrokovati duboke bore na tim mjestima. Naprezanje očiju kao bi jasnije vidjeli kroz dim takođe uzrokuje duboke bore. Često ponavljanje pokreta s kožom čija elastičnost nije u najboljem stanju može napraviti pravu štetu na vašoj koži. Jeste li ikada vidjeli stariju ženu čiji se ruž pomalo razliva u bore oko usana, nastale pušenjem? To sigurno nije izgled koji želite.
   
  Tamne usne
   
  Gotički izgled vas možda privlači, ali cigarete vam sigurno neće dati lijepe tamne usne, koje se postižu ruževima. Tamne usne uzrokovane pušenjem su sve samo ne privlačne.
  Posljedica unošenja nikotina u organizam je tamnija koža, zbog čega će i koža na usnama potamniti. Smanjena cirkulacija će s manjkom vitamina D, kojeg većini pušača nedostaje, uzrokovati gubitak boje na usnama, a ostaviti tamnu boju, i to trajno. Iako postoje metode kojima možete vratiti prirodnu boju usana, to nikada neće biti u potpunosti kao kod osoba koje ne puše.
   
  Žuti nokti
   
  Ako želite žute nokte, pušenje je najdjelotvorniji način da to postignete. Trajno žuta boja noktiju je jedna od posljedica pušenja.
  Vaši nokti su živi i treba im kiseonika jednako kao i ostalim dijelovima tijela, a negativno djelovanje katrana i nikotina otežava dotok kiseonika. Sam čin držanja cigarete među prstima će nokte i kožu prstiju učiniti žutima.
   
  Ostavite komentar →

Photostream