LICHEN PLANUS (lichen planus)

 

Lihen palnus (lat.lichen, lišaj ; planus, pljosnat) relativno je često zapaljensko oboljenje koje zahvata kožu, sluzokožu, dlaku i nokte, s karakterističnim ljubičastim poligonalnim papulama.

Etiopatogeneza nije poznata. Rijetko, kod oralnog  lihena, bolest je u vezi  s preosjetljivošču na zubne plombe. Slični osip pojavljuje se kao reakcija na pojedine ljekove ili kod hroničnih bolesti kalema protiv domaćina, ukazujući na ćelijsku imunološku reakciju usmjerenu vjerovatno prema keratinocitima kože i sluznica koji iskazuju strane antigene.

Oboljeli su uglavnom srednjovečne osobe. Gotovo polovina bolesnika s kutanim lezijama ima promjene i na sluznici usne šupljine. Tipična promjena je ljubičasta, poligonalna, sjajna, pljosnata i izrazito pruritična papula, prečnika 1-5 mm na kojoj se pažljivim pregledom često uočavaju  strije-tanka beličasta mreža na površini papula kao poslijedica hiperkeratoze. Svrab je najizrazitiji simptom, a karakteristično je da bolesnici promjene prije trljaju nego što ih češu. Promjene na noktima se javljaju kod približno 10 % oboljelih u vidu onihomikoze, uzdužnih brazda, tačkastih udubljenja, ohiholize, pterigijuma i gubitka nokatne ploče.

Topijski steroidi mogu da ublaže svrab, kao i antihistaminici, i da dovedu do regresije promjena na koži. Kratkotrajna primjena sistemskih kortikosteroida, cikolosporina i drugih imunosuprisiva. Acitretin se primjenjuje kod težih formi lihena.

S_18S_19S_20