Lipoliza

 

30-anticelulit-tretmana-za-uklanjanje-celulita-po-10-masaza-elektrotimulacija-i-lipolasera-6771-1Lipoliza je medicinska procedura topljenja i uklanjanja neželjenih masnih naslaga na tijelu, pomoću koje možemo izmjeniti oblik djelova tijela ili lica.

Na kojim dijelovima tijela se lipoliza najčešće primjenjuje?

Lipolizu najčešće koristimo na dijelovima tijela koji se upornim vježbanjem ili dijetom ne mogu adekvatno oblikovati. U najvećem broju slučajeva metoda se primjenjuje na butinama, stomaku, bokovma, zadnjici i podbradku.

Koje se supstance koriste prilikom tretmana?

Supstance koje se koriste za tretman lipolize su 5% Phosphatydil cholin i Dezoksipholat, enzimi koji se već duži niz godina koriste venskim putem kod podsticanja jetre na čišćenje krvi od masnoća, kao i kod prevencije masne embolije. Prilikom primjene, aktivne supstance dovode do pucanja membrane masnih ćelija u tretiranoj zoni i do izlivanja njihovog sadržaja u okolno tkivo. Odatle se na prirodan način, putem krvotoka, masnoće transportuju do jetre i bivaju izbačene iz našeg organizma. Potrebno je naglasiti da se ovim postupkom ne mjenja nivo  holesterola i triglicerida u krvi.

 

Kako izgleda tretman lipolize?

Tretman lipolize se sastoji iz aplikacije lipolitika (fosfatidilholina i dezoksiholata) mikroinjekcijama direktno u masno tkivo tretirane regije. Postupak same aplikacije lipolitika je bezbolan ali se nakon 15 minuta od aplikacije razvija osećaj peckanja, crvenilo i otok tretirane regije. Nakon dva sata nestaje crvenilo i bol a otok može trajati i do dvije nedjelje nakon završetka tretmana. Narednih 6 do 8 nedjelja postoji osjetljivost pri pritisku na tretirano masno tkivo. Efekat tretmana se posmatra nakon jednog mjeseca od aplikacije a krajnji efekat je nakon dva mjeseca.

Koliko traje tretman?

Tretman lipolize traje 20 do 30 minuta i omogućava vraćanje uobičajenim dnevnim aktivnostima odmah nakon intervencije.

Koliko tretmana je potrebno?

Jedna regija se tretira sa 3 do 4 tretmana do postizanja željenog efekta. Proces razgradnje masnih ćelija je spor a lipolitik djeluje na kožu tako da je i dodatno učvršćuje i ne dozvoljava nastanak viška kože nakon topljenja masnih naslaga. U zavisnosti od količine masnog tkiva na tijelu pacijenta nekada je dovol

jan i samo jedan tretman.

Postoje li neke komplikacije tokom ili poslije tretmana?

Tokom tretmana mogu nastati modrice pa se savjetuje pauza u uzimanju sredstava koje razredjuju krv, poput  Andola, Acetisala, Ginko bilobe, Vitamina E. Pojava bolnih čvorića je uobičajena i prolazna a posljedica je razvijanja upalnog procesa pri razgradnji masti.

Tri dana nakon tretmana može se početi sa masažama i uobičajenim vježbanjem. Preporučuje se unošenje od 1,5 do 2 litra tečnosti dnevno.

Da li je efekat tretmana lipolizom trajan?

Efekat je trajan kod osoba koje ne povjećavaju kilograme. U obimu se gubi od 1 do 10 cm u zavisnosti od regije koja je tretirana. Oko 6% populacije ne reaguje adekvatno na fosfatidilholin pa je kod ovih pacijenata efekat manji. Lipoliza nije metoda kojom se gube kilogrami. Razlika u težini pre i poslije tretmana lipolizom je gotovo identična, ako osoba nije na restriktivnoj dijeti.

Osobama alergičnim na soju i vitamin B ne preporučuju se tretmani lipolize.