Moluske (molluscum contaginosum)

 

Moluske bradavice ili Molluscum contagiosum je virusno, zarazno oboljenje koje se najčešće javlja kod djece uzrasta od 3 mjeseca do 16 godina, a kod odraslih osoba predstavlja seksualno prenosivo oboljenje.

Izazivač je virus, iz grupe Poxvirusa koji se prenosi putem direktnog kontakta ili putem vode u bazenima. Kod odraslih osoba se oboljenje najčešće prenosi seksualnim putem. Oboljenje se često viđa i kod osoba sa atopijskim dermatitisom kod imunosuprimiranih i osoba sa HIV infekcijom.

Molluscum contagiosum se razvija od 14 dana do 6 mjeseci nakon izloženosti virusu, na bilo kom djelu tijela i ima tendenciju ka spontanom povlačenju nakon par mjeseci.

Oboljenje se karakteriše se pojavom papula – bubuljica, veličine od 2 do 5 mm, koje su boje normalne kože i umbilikovanog centra, grupisane ili pojedinačno raspoređene. Kod djece promjene su najčešće prisutne na trupu, licu i ekstremitetima, a kod odraslih osoba na butinama, stomaku i polnim organima.

Dijagnoza oboljenja se postavlja na osnovu kliničke slike. Molluscum contagiosum treba razlikovati od mladeža, bradavica, akni, kondiloma, juvenilnih ksantogranuloma i piogenih granuloma.

Oboljenje je benignog karaktera ali virusno i može imati tendenciju ka spontanom povlačenju nakon par mjeseci. Mnogo češće se dešava da od jedne nastane veliki broj novih promjena, zbog čega je potrebno liječenje.

Uklanjanje bradavica se najčešće vrši radiotalasima, oštrom kiretom ili tečnim azotom, a mogu da se koriste i lokalno keratolitici, kantaridin, retinoidi, imiquimod.

S_41

S_42