OBOLJENJA NOKTA

 

Nokti su lako dostupni pregledu i nerijetko pružaju prve naznake o nekom unutrašnjem oboljenju. Pored toga, četo su pogođeni brojnim unutrašnjim i spoljašnim činiocima, uključujući infekcije, povrede, lijekove i brojne loše navike  i tikove. Promjene na noktima mogu ponekad da nam pomognu da razlikujemo slična dermatološka oboljenja.

Najčešće oboljenje nokta je glivična infekcija Onihomikoza. Većinu onihomikoza  izazivaju dermatofiti, dok je samo 8 % infekcija uzrokovano kandidom i drugim plijesnima.

Prema mjestu početka infekcije i dijelu nokta koji je izmjenjen razlikujemo nekoliko vrsta onihomikoza. Distalna subungvalna onihomikoza  najčešća je vrsta onihomikoza,obično uzrokovana infekcijom T.rubrum. Gljivica ulazi u nokatnu ploču kroz hiponihijum ispod donje ivice nokta, aproces može da napreduje do totalne distrofičke onihomikoze kad je čitav nokat žut, zadebljao I krt. Proksimalna subungvalna onihomikoza je rijeđa i takođe je izaziva T.rubrum koji prodire ispod kutikule.

Još jedna od najčešćih infekcija nokta je Pseudomonas.

Pseudomonas, najčešće u kontaminiranoj  vodi, inficira oštećenu  nokatnu ploču, posebno na terenu oniholize. Infekcija ovom bakterijom izaziva karakteristični zelenomrki pigment u nokatnoj ploči. Liječenje osnovnog oboljenja nokta obično riješava i problem ove infekcije, ali je ponekad potrebno primjeniti rastvor sirćetne kisjeline ili sistemske antibiotike prema antibiogramu.

 

S_61S_62S_60