SEBOROIČNA KERATOZA (keratosis seborrhoica)

 

Seboroična keratoza je čest benigni tumor epiderma koji nema nikakve veze sa lojnim žlijezdama.

Etiopatogeneza nije poznata, ali ova lokalizovana poliferacija keratinocita može da se naslijedi autozomno dominantno i tad se ispoljava u vidu mnogobrojnih keratoza. Pored toga, seboroične keratoze mogu da se jave na mjestima prethodne zapaljenske dermatoze,npr. poslije opekotine od sunca.

Seboroična keratoza se pojavljuje kod oba pola, obično od četvrte decenije života. Tumori su najčešće brojni, i smješteni na glavi i gornjoj polovini trupa. Na potkoljenicama i rukama kod starijih osoba mogu da se nadju ovalne sivobijele keratotičke ploče i papule, prečnika 1-4mm, koje se lako uklanjaju sa površine.

Tokom vremena broj seboroičnih keratoza se uvjećava, ali promjene redovno ostaju benigne. Kada su izložene povredjivanju  i  trenju , mogu da se inflamiraju  ili krvare i tad ih je najbolje ukloniti.

Seboroične keratoze treba uklanjati samo ako su simptomatske, na nezgodnim mjestima ili kozmetički neprihvatljive pacijentu. Najčešće se primjenjuje kriodestrukcija tečnim azotom, rijedje kiretaža, elektrodestrukcija ili hemoeksfolijacija glikolnom ili  α-hidroksikisjelinama.

 

S_21IMG_6097S_22